ciasta i ciasteczka

Makowiec na bazie ciasta z ziemniakami

12/12/2017

Czy pamiętacie pyszne drożdżówki z cynamonem na bazie ciasta drożdżowego z ziemniakami?
Aż się wierzyć nie chce, że to ciasto jest wegańskie. Ponieważ jest to niezawodny przepis, postanowiłam przystosować go do świątecznych okoliczności. Myślę, że dla wielu z Was ten czas może być dość krytyczny i obawiacie się, czy Wasze rodziny nie będą kręcić nosem na Wasze kulinarne, roślinne kreacje. Tym makowcem z pewnością uda Wam się wszystkich pozytywnie zaskoczyć. Zapewniam Was, że nikomu nawet cień krytyki nie przejdzie przez usta, wręcz przeciwnie, wszyscy, po zjedzeniu pierwszego kawałka będą prosić o więcej.

Przepis przygotowałam dla czasopisma VEGE.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
Ciasto:
1 opakowanie suszonych drożdży
1/2 filiżanki ugotowanych ziemniaków (ilość po zmiksowaniu)
1 filiżanka letniej wody po ugotowanych ziemniakach
1/8 filiżanki cukru
1 łyżeczka soli
1/4 filiżanki margaryny roślinnej
3 filiżanki mąki

Makowe nadzienie:
500 g maku
150 g cukru 
100 g rodzynek (opcjonalnie)
40 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropel olejku migdałowego
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżka rozpuszczonej margaryny roślinnej

Alternatywnie można wykorzystać gotowe nadzienie makowe, zwracając uwagę na to, aby jej skład był wegański.

Mak zalać wrzątkiem do jego zakrycia i moczyć do ostygnięcia. Zmiksować blenderem (nie musi być dokładnie) i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ziemniaki i wodę zmiksować na gładką masę, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami do ciasta i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli używamy automatu, wystarczy umieścić w nim składniki i wybrać program „ciasto“ (bez pieczenia).
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować rozpuszczoną margaryną, wyłożyć na nim nadzienie i zwinąć wzdłuż w rolkę. Umieścić w podłużnej foremce i Piec przez około pół godziny we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 ºC. 
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Lukier można szybko przygotować mieszając cukier puder z odrobiną wody.

You Might Also Like

5 Komentarzy

  1. makowiec kocham pod każdą postacią :) a ciasto drożdżowe z ziemniakami bardzo zyskuje na trwałości :) miłego piątku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam jest naprawdę pyszny , trochę za cienko rozwałkowałam ale następnym razem będę wiedziała , dziękuje za przepis i spokojnych Świat życzę . Kasia P
    Al

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie podajesz objętości filiżanki. Mam dwa rodzaje, 125 i 155 ml. Sądząc po ilości maku to nawet ta większa wydaje się za mała. Zrobie dzisiaj używając miarki 250 ml. Napiszę jak wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość filiżanki nie ma wpływu na to, czy ciasto się uda. Chodzi o zachowanie proporcji. Jeśli użyjesz miarki 250 ml, czyli właściwie szklanki, to wszystko będzie w porządku, ale ciasta będzie więcej. Będzie mi miło, jeśli napiszesz, czy smakowało :-)

      Usuń