bez glutenu

Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem

5/04/2016

Sezon na rabarbar trwa i korzystam z niego, kiedy tylko mam okazję i nie mogę się nadziwić, jak to możliwe, że kiedyś go nie lubiłam. Jeśli są jeszcze tacy, którzy kręcą nosem, choć nie wierzę, może przekonam ich dzisiejszym przepisem. Prawdziwa sensacja i do tego taka prościzna. Jeśli lubicie budyń, sernik i kaszę jaglaną, to polubicie ten wypiek, ponieważ jest to smakowe połączenie tych elementów. Nawet jeśli macie dwie lewe ręce w kuchni, poradzicie sobie bez problemu, wystarczy tylko ugotowaną kaszę zmiksować z pozostałymi składnikami, ułożyć na masie pokrojony rabarbar i upiec. Koniecznie spróbujcie, ja teraz piekę to cudo prawie codziennie.

© Mariola Streim
zdjęcia z tej sesji możesz kupić tutaj

© Mariola Streim

© Mariola Streim

1 torebka kaszy jaglanej (100 g)
1 opakowanie śmietany roślinnej (250 ml)
sok z połowy cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
cukier waniliowy

nieco oleju do wysmarowania formy

na wierzch:
kilka łodyg młodego rabarbaru
cukier puder

Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu, ostudzić, zmiksować na gładko z pozostałymi składnikami. Dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i wyłożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu pokrojony rabarbar (jeśli jest młody, nie trzeba obierać).

Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku, około 45 minut przy temperaturze 100 ˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku.

P.S.

Konsystencja deseru może być różna, w zależności, od kaszy. Gdy robiłam zapiekankę ponownie, miała konsystencję budyniu, choć robiłam dokładnie według przepisu. Była również pyszna, ale należy się z tym liczyć, że nie do końca mamy na to wpływ. Ewentualnie można do masy dodać nieco mąki, wtedy powinna bardziej stężeć.





You Might Also Like

33 Komentarzy

  1. Nigdy nie przepadałam za rabarbarem, ale chyba czas, aby się z nim polubić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jest duża szansa, że w takim wydaniu polubisz :-)

      Usuń
  2. Poproszę ten kawałek!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ale już został zjedzony ;-)

      Usuń
  3. Uwielbiam rabarbar!! Lecz przyznaję, z kaszą jaglaną jeszcze nie próbowałam!:) Przepis zachwyca swoją prostotą, czas rozglądnąć się za rabarbarem, bo to jego czas! Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam dzisiaj, wyszło nieco inaczej niż na Twoim zdjęciu;) bo nie podpiekły się "ranty", a piekłam dłużej i potem podkręciłam temperaturę do 200 stopni, bo chciałam podrumienić (nic a nic się nie zarumieniło, ciekawe dlaczego:) Następnym razem dam o wiele więcej rabarbaru:) no i śmietankę miałam kokosową, a Ty jaką wrzuciłaś:) Wyszło pysznie!:)
      Pozdrawiam:) świetny deser!!:)

      Usuń
    2. U mnie również nie było aż tak bardzo podpieczone, użyłam śmietanę ryżową, więc może to jest powodem różnicy. Może następnym razem spróbuj mniej mleczka kokosowego dodać i przy wyższej temperaturze piec. Powinno wyjść lepiej :-)

      Usuń
    3. Tak spróbuję właśnie:)
      Pozdrawiam cieplutko!:)

      Usuń
  4. Kasza jaglana jest pyszna, rabarbar też, więc połączenie musi być super :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa propozycja :) Ale czy pieczenie w 100 stopniach wystarczy? Można zwiększyć temperaturę i zapiekać trochę krócej? Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można po prostu spróbować :-)

      Usuń
  6. Z rabarbarem mam różne doświadczenia, a po kaszę jaglaną dopiero mam zamiar sięgnąć i widzę, że warto, bo Twoja zapiekanka wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ta zapiekanka fantastycznie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę na nią wpaść??? Aż zrobiłam sie głodna, bo wygląda wspaniale!
    pozdrawiam majowo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. rabarbar kocham, natomiast z kaszą jaglaną mam ciągle pod górkę, ale Twój przepis zapisuję do wypróbowania w najbliższym czasie....może odczaruję nieco kaszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami tak bywa, że kilka podejść trzeba do czegoś robić, ja mam tak z jarmużem ;-)

      Usuń
  10. Pięknie i apetycznie to wygląda! Zaczytuję się w Twojej książce, już niebawem u mnie recenzja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się i nie mogę się doczekać :-)

      Usuń
  11. Lubię budynie, serniki, kaszę jaglaną i rabarbar... Na pewno polubiłabym i ten wypiek! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam jakie to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis- zapiekanka wygląda obłędnie. Musi być bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jeśli pozwolisz kradnę przepis ;) jest mega, mój ukochany rabarbar i kasza mniam, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy śmietanę można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń