dynia hokaido

Dynia hokkaido z papryką czerwoną

8/23/2011

Nareszcie są znów moje ulubione dynie w sklepach! Wiem, jest to danie jesienne, ale ja już zaczęłam sezon na ten przysmak, tym bardziej, że można na różne sposoby go przygotowywać. Ten rodzaj dyni lubię najbardziej, bo jest aromatyczny i da się go jakoś ogarnąć pod względem gabarytów. Przy krojeniu trochę trzeba uważać, bo skórka jest bardzo twarda, ale to jedyna przeszkoda i jest do pokonania. Za to potem smaczne danie wynagrodzi nam nasz trud. Jeżeli nie chcemy, nie musimy jej obierać wcale, skórka jest bardzo miękka po usmażeniu.

© Mariola Streim

© Mariola Streim

© Mariola Streim


Dynia hokkaido z papryką czerwoną

1 dynia hokkaido
3 czerwone papryki
trochę oleju
przyprawy: sól, oregano, ostra papryka lub tabasco
(tu jest dowolność, ale nie należy łączyć zbyt wielu rodzajów przypraw)


Dynię pokroić w kostkę, paprykę w paski i usmażyć wszytko na patelni,
aż warzywa będą miękkie. Przyprawić dopiero pod koniec. Gotowe.


Danie można podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem do sałatek.

You Might Also Like

0 Komentarzy